‘Los chicos del coro’ porta la màgia de la música a Barcelona
L'obra va fer la seva primera funció el dia 8 de febrer al Teatre Tívoli
ABRIL LOZANO, Terrassa

'Los chicos del coro' és l'adaptació teatral de la pel·lícula francesa amb el mateix nom de l'any 2004. La representació va iniciar-se el 2018 amb la seva versió a França dirigida pel director del film, Christophe Barratier. Més tard, es va traduir al castellà i es va estrenar al teatre La Latina de Madrid, on va tenir un gran èxit, rebent a més de 150.000 espectadors durant l'any que va estar en cartellera.
Des de l'inici de l'espectacle, el teatre ja es veia submergit en el caràcter trist de l'internat Fondo del Estanque, que és on viuen els nens i professors protagonistes de la història. L'obra està ambientada a França, en el temps posterior a la guerra, un moment en què molts nens es van quedar sols.
L'acció comença amb un dels més petits de l'escola, el Pepín, que com cada dissabte espera que el seu pare el vingui a recollir, però ell mai arriba. Aquest és el punt de partida de la història, que segueix el pas del professor Clément Mathieu per aquest internat de nens problemàtics. El professor va ser músic en el passat i, quan coneix els estudiants de Fondo del Estanque, decideix que la música els pot ajudar a afrontar els seus problemes. És per això mateix que decideix formar una coral infantil amb ells.
El punt més important de l'espectacle serà com de poderosa i alliberadora pot arribar a ser la música per les persones, mostrant com els nens i nenes veuen la coral com un refugi i se senten útils formant-hi part. A més a més, això els hi dona una visió més positiva de la vida i els ajuda a trobar el seu talent. De fet, quan es va estrenar la pel·lícula fa gairebé 20 anys, el cant coral infantil es va multiplicar a França, ja que es va veure com una eina molt bona per implicar els nens i nenes en l'art i en el món de la música.

Tot i que el musical -o el "teatre amb cançons", com el defineix el director actual Juan Luis Iborra- està basat en la pel·lícula, hi ha algunes diferències respecte a ella. La més important és que ara també hi ha noies a l'internat i una professora de matemàtiques, la senyora Langois. La presència de les alumnes va afegir-se el 2018 quan es va estrenar a França i, segons Iborra, "amb les seves cançons demostren que poden ser igual de valentes i entremaliades que els nois".
L'adaptació espanyola també té altres diferències, com ara el caràcter dels personatges infantils. "Hem canviat la tristesa de la versió francesa per l'alegria dels nens que, tot i viure la postguerra, també jugaven i s'ho passaven bé", diu el director Iborra.
Al final de la representació i després de les salutacions, els nens i nenes de l'obra van cantar diverses cançons de l'espectacle, incloent-hi les versions originals en francès. Per sorpresa del públic, el teló es va tancar amb una interpretació de 'El cant dels ocells' del músic català Pau Casals, que va ser rebuda amb emoció per un Teatre Tívoli ple de gom a gom.
Més enllà d'unes actuacions adultes i infantils d'allò més professionals i d'una posada en escena extraordinària, 'Los chicos del coro' ens fa reflexionar sobre la importància de pertànyer a un grup i el poder de l'art i la música a l'hora d'afrontar els problemes. Serveix de recordatori que, tot i que les circumstàncies puguin ser complicades, la música sempre pot ajudar a fer més forta l'esperança.
Si voleu llegir més sobre l'acte d'estrena oficial de l'obra, visiteu la web de Musicats!
Us deixem aquí la playlist oficial de la pel·lícula:
https://open.spotify.com/intl-es/album/6gGIn4yOAr8HF073iHqaVl?si=zswXIbQuTOGA66aWN4UCmw